Out-of-the-box on tällä hetkellä jokaisen liikkeenjohdon konsultin mantra. Mitä se oikein tarkoittaa? Miten tavallinen Nalle Puhin aivoilla varustettu henkilö voi omassa työssään tehdä jotain todella maata mullistavaa? Jokaisella oppien mukaan on aivoissaan pieni laatikko, jonka ulkopuolelle pitäisi päästä saadakseen aikaan pieniä mullistuksia omiin tapoihinsa tai työtehtäviinsä.
Testasin pääsiäisenä omaa kykyäni päästä out-of-the-box katsellessani keittiön pöydällä lojuvaa inhimillisesti ottaen liian nuorena kuolleen lampaan marinoitua vasenta reittä. Uuniinko turvallisen perinteisesti, vai saisiko lampaanviulu jonkun uuden loppukäsittelyn?
Häikäisevän kirkas auringonpaiste ja ulkona talvehtinut grilli kannustivat uuden kokeilemiseen. Google auki, ja tutustumaan rohkeampien kokeiluihin aiheesta lampaanviulun grillaaminen hiilillä. Epämuotoisen ja kohtuullisen kookkaan kappaleen grillaamiseen liittyy aina omat niksinsä. En löytänyt yhtään artikkelia, jossa yritys olisi heti tuomittu kuolleeksi ajatukseksi, joten päätin kokeilla (Out-of-the-box 1).
Pöydälle päätynyt kappale edusti kuitenkin pitkäsääristä lammasrotua. Lihanleikkaajien arvostettu ammattikunta ei ollut ottanut huomioon eläintä paloitellessaan, että pallogrillin halkaisija asettaa rajoituksensa kappaleiden pituuteen. Työkaluista löytynyt japanilainen puusepän saha ratkaisi ongelman, ja siro nilkkaosa lyheni kymmenen senttiä. Työkalut ovat monikäyttöisiä, jos keittiöstä ei löydy jotain niin ehkä se löytyy työkalulaatikosta (Out-of-the-box 2).
Viisaampien kirjoituksia tutkiessani opin, että mitä suurempi grillattava pala on, sitä useammin sitä tulee kääntää ja valella. Viulun valelemiseen otin talteen marinadiliemen ja keitin sitä kokoon siirapin kanssa. Omasta kokemuksesta tiedän, että marinadiliemi laakeassa astiassa grillin vieressä tapaa sotkea muutaman neliömetrin ympäristöä, kun suti roiskii öljyistä lientä. Piti löytää grillisudille korkea, ja sudin pystyssä pitävä esine. Sattumalta kädessäni oli ajatustoiminnan edistämiseksi juuri tyhjenevä Keisari IPA-tölkki. Kannen avaaminen tölkinavaajalla ei ollut mikään temppu, ja kädessäni oli oivallinen marinadiastia grillin viereen. Huuhtelun jälkeen tölkki oli jälleen ympäristöystävällisesti palautuskelpoinen (Out-of-the-box 3).
Latasin grilliin hiiliä parin tunnin rupeamaa varten ja nostin lämmön 150 asteeseen, joka muuten on sattumoisin aika tarkasti 300 fahrenheitia. Grillauksen suoritin epäsuoralla lämmöllä keskinopeudella 1,5 Kph (Keisaria tunnissa). Kahden tunnin, kolmen Keisarin ja 14 käännöksen jälkeen lämpömittari näytti 63 astetta sisemmästä reisilihaksesta (musculus vastus medialis) mitattuna, jolloin siirsin viulun lepäämään folioon.
Aina ei Out-of-the-box tuota toivottua tulosta. Ei pidä masentua, yrittänyttä ei laiteta. Pääsiäislampaan osalta tulos ylitti odotukset. Ei siis yritetä mitään mullistavia keksintöjä, vaan kerätään itsellemme rohkeutta koettaa vähän jotain uutta. Kotona ja töissä.
– Matti Heikkilä, 3.4.2018.