Tilasin verkosta kotiin pienen erän englantilaisia pienpanimo-oluita Skotlantiin rekisteröityneestä verkkokaupasta. Tilauksen saapumista odotellessa on hyvä hetki miettiä, missä mennään alkoholin verkkokauppaan liittyvän lainsäädännön kanssa.
Tilanne on jo vuosia ollut oluen verkkokaupan kanssa hyvinkin ristiriitainen. Samaan aikaan kun esimerkiksi Alkosta tai S-Marketista olutta ei saa tilattua kotiin, useat kaverit ovat tohkeissaan kertoneet, kuinka kotiin tulee olutverkkokaupasta kuukausittain automaattinen oluttoimitus erilaisia pienpanimo-oluita Euroopasta.
Tällä hetkellä tilanne on se, että Suomesta puuttuu alkoholin etämyyntiä koskeva laki. Alkoholin etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö tilaa nettikaupasta ulkomailta alkoholia, jonka lähettämisestä vastaa myyjä. Viime hallituskaudella asiasta väännettiin moneen otteeseen, mutta tulosta ei syntynyt. Selkeää etämyyntikieltoa oltiin jo ajamassa maaliin, kunnes EU-komissio hylkäsi Sipilän hallituksen esityksen etämyyntikiellosta, koska se rikkoi tavaroiden vapaan liikkuvuuden säännöksiä. Nyt on Rinteen hallituksen vuoro ottaa asia käsittelyyn, mutta ainakaan hallituksen ohjelmassa ei ole mainintaa etämyyntiin liittyen. Alan toimijat sekä tilaajat toimivat siis nyt vailla selkeää lakia ja näin saattaa jatkua vielä pitkään.
Etämyynnin yksi ongelmista (Alkon monopolin lisäksi) on, kuinka verotus toimitetaan. Etämyynnissä kun myyjä hoitaa kuljetukset, niin myyjän vastuulla on myös huolehtia valmisteverot Suomeen. Kun verot hoidetaan asiallisesti, hinnalla eurooppalaiset oluet eivät pääse kilpailemaan, mutta valikoiman laajuus houkuttelee kuluttajia tilaamaan. Jos hinnat verkkokaupassa näyttävät erityisen edullisilta, on syytä epäillä, että myyjä ei hoida veroja asiallisesti Suomeen.
Entä sitten, jos kyseessä on suomalainen olutverkkokauppa, joka haluaa toimittaa kotimaan ostokset kotiin? Siihen laki sanoo selkeästi, että alkoholin vähittäismyyntiä saa harjoittaa vain luovuttamalla tuotteet asiakkaalle hyväksytyssä vähittäismyyntipaikassa. Ruotsissa samasta asiasta on myös jo jonkin aikaa keskusteltu ja niinpä paikallinen Alko, Systembolaget aloitti heinäkuussa alkoholin kotiinkuljetukset koko maassa. Tilaajien on siellä aina tunnistauduttava, eli oletettavasti pankkitunnistamisen tms. kautta pääsee alkoholijuomia tilaamaan. Alkolta löytyy toki myös verkkokauppa, mutta juomat pitää noutaa kuten laki sanoo, joko Alkon toimipisteestä tai ruokakaupan yhteydessä olevasta noutopisteestä.
-Janne